Behandelen van kinderkanker

Kinderkanker kan behandeld worden door middel van operatie, bestraling of chemokuur. De behandeling hangt af van de vorm van kinderkanker. Daarbij kan een behandeling verschillen van een paar dagen tot langer dan een jaar.
Ruim 75 procent van de kinderen geneest van kanker. Helaas is het percentage van kinderen die blijvende gevolgen heeft van de ziekte erg hoog.
Veel medicijnen maken niet alleen de kwaadaardige cellen kapot, maar vernietigen ook de gezonde cellen. Hierdoor treden er direct of op latere leeftijd bijwerkingen op. Van de genezen kinderen heeft 75 procent last van gevolgen als slechtziendheid, gehoorstoornissen,  leerproblemen, groeistoornissen of onvruchtbaarheid. Een enkele keer keert de ziekte terug op latere leeftijd.
De medicijnen die kinderen met kanker krijgen zijn vaak alleen getest bij volwassenen. Het enige dat wordt aangepast voor kinderen is de hoeveelheid van een medicijn. Dit wordt meestal berekend aan de hand van het gewicht van het kind ten opzichte van het gewicht van een volwassene. Omdat een kinderlichaam zoveel verschilt van dat van een volwassene kunnen kinderen heel anders reageren op de medicijnen, ongeacht de hoeveelheid. Dit betekent echter niet dat een kinderlichaam minder aan kan dan een volwassen lichaam. Vaak kunnen kinderen chemotherapie juist beter aan dan volwassenen.
Hierdoor worden kinderen zwaarder behandeld. Dit vergroot de mogelijke kans op overleving.