Hoe hoort u de uitslag van het onderzoek?

Die krijgt u per brief thuisgestuurd. Er zijn vier mogelijke uitslagen:

  1. Geen afwijkingen. Deze brief krijgen de meeste vrouwen. Het is geen absolute garantie dat u geen voorstadium van baarmoederhalskanker heeft of zult krijgen. U moet daarom altijd naar de huisarts gaan als u last krijgt van abnormale bloedingen of vreemde afscheiding uit de vagina.
  2. Niet goed te beoordelen. Dit kan betekenen dat er niet genoeg cellen zijn afgenomen om tot een goed oordeel te komen, of dat er te veel bloed in het uitstrijkje zat. U krijgt dan een nieuwe uitnodiging voor een gratis uitstrijkje zes weken later.
  3. Lichte afwijking. Dit is geen kanker, maar het kan een signaal van een HPV-infectie zijn. Het kan ook gewoon irritatie zijn of een ander soort infectie, bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Daarom is het raadzaam om na zes en na twaalf maanden weer een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Dan kan nagegaan worden of de afwijking verdwenen is. De meeste HPV-infecties gaan zonder ingrijpen van buitenaf vanzelf weer over. Dit geldt voor ongeveer 65 van de honderd vrouwen die deze uitslag krijgen.
  4. Ernstige afwijking. Deze brief krijgt minder dan één vrouw op de honderd. Bij deze uitslag verwijst de huisarts u door naar een gynaecoloog voor onderzoek. Ook dit betekent meestal niet dat u kanker heeft, want slechts zo’n één op de dertig vrouwen die deze brief krijgt, heeft kanker. De anderen hebben voorstadia in verschillende gradaties. Bij de voorstadia kan over het algemeen volstaan worden met een lisexcisie. Hierbij worden de onrustige cellen onder plaatselijke verdoving weggebrand. Dit gebeurt poliklinisch; u mag daarna meteen naar huis. Na deze ingreep zijn de uitstrijkjes meestal weer normaal.