Oorzaken en gevolgen

Als een kankerpatiënt zegt dat seksualiteit en intimiteit lastig zijn geworden, kan dat allerlei oorzaken hebben.
Soms kan een arts of psycholoog helpen, soms is het gewoon weer even wennen. Om er een paar te noemen:

  • De soort kanker: het stadium waarin het zich bevindt en de bijbehorende vooruitzichten kunnen zorgen voor gevoelens van angst, somberheid en spanning.
  • De behandeling: Hormonen kunnen een rol spelen bij sommige vormen van kanker. De  behandeling kan zich daar dan ook op richten. Hormonen spelen echter ook een grote rol bij onze seksualiteit. Het kan zijn dat u als gevolg van de behandeling ook veranderingen merkt in uw seksualiteit. Ook andere behandelingen kunnen dergelijke gevolgen hebben.
  • De psyche: iedereen gaat op een andere manier met de diagnose om. De een heeft meer draagkracht dan de ander. Waar de ene patiënt direct met vechten begint, kan de ander  verzanden in somberheid en zelfs depressie. Het is belangrijk hier aandacht voor te hebben en op tijd een arts in te schakelen. Ook het zelfbeeld verandert.
  • De relatie: kanker kan een relatie veranderen. De partner wordt soms tijdelijk zorgverlener en dat heeft gevolgen voor intimiteit. Ook kan het bestaande problemen verergeren. De relatie blijft onderhoud nodig hebben, ook tijdens de behandeling van kanker.
  • Het lichaam: uw conditie speelt ook een rol. Een chemokuur en bestraling kunnen misselijkheid en vermoeidheid veroorzaken. Dat kan de behoefte aan intimiteit verminderen. Soms is door een operatie het niet meer mogelijk een erectie te krijgen of is zoenen pijnlijk geworden.

Speekselklieren