Waarom zorgt de prostaat zo vaak voor problemen?

De prostaat blijft na de puberteit doorgroeien. Op een gegeven moment kan de prostaat zo groot worden, dat hij de urinebuis dichtdrukt. Dit gebeurt over het algemeen pas nadat mannen de vijftig gepasseerd zijn. Ze krijgen dan moeite met plassen. Het lukt ze niet meer om de blaas helemaal te legen, en daarom moeten ze veel vaker naar de wc. Dat kan heel lastig zijn. Sommige mensen durven de deur niet meer uit omdat ze zo vaak moeten plassen.
Veel mannen gaan niet met dit probleem naar de huisarts omdat ze het gênant vinden. Ook zien ze op tegen het  rectale onderzoek dat de arts in dit soort gevallen uitvoert. Met zijn vinger kan hij via de endeldarm (rectum) voelen of de prostaat vergroot is, en of er harde knobbels in zitten. Knobbels kunnen wijzen op tumoren.
Het is echter een goed idee om wel naar de huisarts te gaan, want er is best wat te doen aan plasproblemen. Bekkenbodemtraining is één van de technieken die hiervoor gebruikt worden. Als dat niet afdoende is, zijn er ook medicijnen om dit probleem te bestrijden, zoals de 5-alfareductaseremmers. Medicijnen hebben echter altijd bijwerkingen, dus het is beter om eerst met therapie te proberen de plasproblemen onder controle te krijgen.