Zijn er nog meer risicofactoren voor longkanker?

  • Asbestvezels. Ingeademde asbestvezels kunnen levenslang in de longen aanwezig blijven. Behalve longkanker kunnen ze ook mesothelioom veroorzaken. Dit wordt ook wel  longvlieskanker of zelfs asbestkanker genoemd. Voor rokers die met asbest werken, is het risico op kanker vijftig tot negentig keer hoger dan voor hun niet-rokende collega’s. In Nederland mag asbest niet meer gebruikt worden, maar er is nog veel asbest aanwezig in gebouwen en dergelijke. En er zijn natuurlijk nog heel veel mensen, vooral mannen, die jarenlang met asbest gewerkt hebben. Het kan vele decennia duren eer de ziekte zich openbaart.
  • Radon. Dit is een edelgas, en het gaat daarom geen verbindingen aan met andere elementen. Het is echter wel radioactief, en het valt uiteen in andere radioactieve stoffen die zich aan  stofdeeltjes hechten en dan ingeademd kunnen worden.
    Radon stijgt op uit de bodem. In Nederland is dat niet zo veel als in sommige andere landen, omdat wij geen stenige bodem hebben. De meeste radon is hier afkomstig uit bouwmaterialen. Er wordt aangenomen dat er in Nederland jaarlijks zo’n achthonderd extra gevallen van longkanker voorkomen door radon.
  • Erfelijkheid. Het feit dat niet alle rokers longkanker krijgen, geeft al aan dat sommige mensener gevoeliger voor zijn dan andere mensen.
    Familieleden van longkankerpatiënten lopen meer risico, of ze nu roken of niet.
  • Longziektes. Met name mensen die aan COPD lijden, hebben een wat hoger risico om  longkanker te krijgen, zelfs als er rekening wordt gehouden met het effect van roken.
    COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische blokkering in de longen). Met deze naam worden tegenwoordig chronische bronchitis en longemfyseem aangeduid.
    Bij longemfyseem zijn de longblaasjes uitgerekt, waardoor de patiënt minder goed kan ademen. Dit is onomkeerbaar. De belangrijkste oorzaak van longemfyseem is roken.
    Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën.
    Die vormen een belangrijke verbinding tussen de luchtpijp en de longblaasjes. Bronchitis gaat gepaard met hoesten en veel slijm. Ook bronchitis kan veroorzaakt worden door roken, maar ook door virussen of bacteriën.
  • Longkanker. Mensen die al eerder longkanker hebben gehad, hebben een extra risico dat ze het weer krijgen.
  • Luchtvervuiling. Hieronder vallen bijvoorbeeld fijnstof, stikstofoxiden en zwaveldioxide. Men neemt aan dat luchtvervuiling een zelfde soort risico op longkanker meebrengt als meeroken.