Doelstelling

Teveel mensen worden geconfronteerd met de diagnose kanker en voor teveel mensen leidt kanker tot blijvende gezondheidsschade of overlijden. Op het gebied van kanker is al enorm veel onderzocht. De resultaten van deze onderzoeken kunnen door de vakgroep (oncologen e.d.) worden overgenomen waarna de therapieën ter beschikking komen voor patiënten. Van niet alle onderzoeken worden de resultaten overgenomen, soms ook niet als de resultaten wel degelijk veelbelovend zijn voor patiënten. Door het selecteren in therapieën om patiënten aan te bieden worden patiënten niet alleen feitelijk in hun mogelijkheden voor behandelingen beperkt, maar ook in de mogelijkheden om zelf hun behandelingen te kiezen. Immers, een veelbelovende behandeling die wel door de vakgroep wordt geaccepteerd zal wel worden aangeboden en zal veelal wel worden vergoed door de zorgverzekering. Echter, een veelbelovende behandeling die de vakgroep niet past zal niet worden aangeboden, en veelal ook niet worden vergoed door de zorgverzekering. Het gevolg is een beperking van zorgkwaliteit en een beperking van de keuzevrijheid voor patiënten. Stichting Kankerbehandeling en –preventie zet zich op meerdere wijzen in om deze problematiek voor patiënten te beperken. Het stappenplan hierbij is:

  • Het verzamelen en beoordelen van informatie over behandelingen en op basis hiervan het algemeen publiek, waaronder patiënten, voorlichten over de mogelijkheden om kanker te behandelen en te voorkomen.
  • Het stimuleren van medisch onderzoek ten behoeve van de behandeling en preventie van kanker.
  • Het bevorderen van het welzijn van kankerpatiënten onder meer door overleg met belanghebbenden, zoals zorgverleners, (semi-)overheid, patiënten voor een betere toegang tot de zorg voor patiënten voor de behandeling van kanker en daadkrachtiger aanpak voor het voorkomen van kanker. Sinds de oprichting heeft Stichting Kankerbehandeling en –preventie zich gericht op stap 1, het verzamelen en beoordelen van informatie over behandeling en preventie van kanker. Hiervoor wordt ondermeer de kennis van bestaand wetenschappelijk onderzoek benut. Op basis van de verzamelde informatie wordt het algemeen publiek, waaronder patiënten, voorgelicht met toegankelijke informatie over de mogelijkheden om kanker te behandelen en te voorkomen. De voorlichting met de bevindingen is in nieuwsbrieven verspreid. Op deze website is de informatie uit deze nieuwsbrieven voor iedereen toegankelijk gemaakt. Onderhand heeft de Stichting ook een aantal subsidie aanvragen ontvangen. Deze zullen de komende periode beoordeeld worden. Bij positieve beoordeling als zijnde van voldoende kwaliteit en van voldoende belang kan onder voorbehoud van middelen een toezegging voor financiële ondersteuning plaatsvinden.

Sinds de oprichting heeft Stichting Kankerbehandeling en –preventie zich gericht op stap 1, het verzamelen en beoordelen van informatie over behandeling en preventie van kanker. Hiervoor wordt onder meer de kennis van bestaand wetenschappelijk onderzoek benut. Op basis van de verzamelde informatie wordt het algemeen publiek, waaronder patiënten, voorgelicht met toegankelijke informatie over de mogelijkheden om kanker te behandelen en te voorkomen. De voorlichting met de bevindingen is in nieuwsbrieven verspreid. Op deze website is de informatie uit deze nieuwsbrieven voor iedereen toegankelijk gemaakt. Onderhand heeft de stichting ook een aantal subsidie aanvragen ontvangen. Deze zullen de komende periode beoordeeld worden. Bij positieve beoordeling als zijnde van voldoende kwaliteit en van voldoende belang kan onder voorbehoud van middelen een toezegging voor financiële ondersteuning plaatsvinden.

Statutaire doelstelling.

De Statutaire doelstelling van de Stichting Kankerbehandeling en –preventie luidt:

De Stichting heeft als doel:

  1. Het stimuleren van kennis en motivatie bij het algemene Europese publiek ten einde de preventie en behandeling van kanker en aanverwante aandoeningen te bevorderen.
  2. Het bevorderen van een attitude bij het algemeen publiek en bij de beroepsgroepen, bedrijven, instellingen en overheden voor meer accent op preventie en behandeling van kanker en aanverwante aandoeningen.
  3. Het stimuleren van onderzoek ten behoeve van preventieve geneeskunde en levenswijze gericht op kanker en aanverwante aandoeningen.
  4. Het bevorderen van het welzijn van kankerpatiënten en patiënten van aanverwante aandoeningen, in het bijzonder door het bevorderen van zorg aan deze patiënten.
  5. Het verrichten van verdere handelingen die met vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

De Stichting tracht haar doel te verwezenlijken door:

  1. Het zelf initiëren en het ondersteunen van projecten van anderen voor voorlichting aan het algemene publiek of gerichte groepen in de samenleving, waardoor:
  2. De kennis over de mogelijkheden van preventie en behandeling van aanverwante aandoeningen toeneemt.
  3. De aandacht voor preventie en behandeling van kanker en aanverwante aandoeningen toeneemt.
  4. De aandacht voor onderzoek naar preventieve geneeskunde ten behoeve van kanker en aanverwante aandoeningen toeneemt.
  5. De aandacht voor onderzoek naar curatieve geneeskunde ten behoeve van kanker en aanverwante aandoeningen toeneemt, in het bijzonder waar dit non invasieve en non toxische geneeskunde betreft.
  6. De aandacht voor onderzoek naar preventieve leefwijze ten behoeve van kanker en aanverwante aandoeningen toeneemt.
  7. Het bekendheid geven aan resultaten van de onderzoeken als hiervoor bedoeld.
  8. Het zelf initiëren en het onderzoeken van projecten van anderen die kennis over de oorzaken en risicofactoren voor kanker en onderkenning daarvan bevorderen.
  9. Het zelf initiëren en het ondersteunen van projecten van anderen die het bevorderen van het welzijn van kankerpatiënten en patiënten met aanverwante aandoeningen beogen.
  10. Alle andere wettige maatregelen die het bestuur gewenst acht en die tot het bereiken van het doel van de stichting kunnen bijdragen.

Om voornoemde doelstellingen te bereiken draagt het bestuur van de stichting zorg voor het werven van fondsen.