Kunnen mobiele telefoons hersentumoren veroorzaken?

Veel mensen maken zich zorgen over het gebruik van mobiele telefoons en draadloze telefoons. Ze zijn bang dat het tot hersentumoren kan leiden, omdat de hersenen worden blootgesteld aan radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMF).
Er zijn hierover al veel sussende woorden gesproken en geschreven, maar over het algemeen duurt het tientallen jaren voordat overtuigend bewezen kan worden of iets gevaarlijk is. Denk bijvoorbeeld maar aan hoe lang het geduurd heeft voor iedereen ervan overtuigd was dat tabaksrook, asbest en lood in benzine kankerverwekkend zijn. Probleem is ook dat het zicht in dit soort gevallen vaak wordt vertroebeld door allerlei niet erg degelijke onderzoeken die gefinancierd worden door belanghebbenden, wat in dit geval de telefoonmaatschappijen zouden zijn.
In Zweden zijn meerdere onafhankelijke onderzoeken gedaan door een team van oncologische experts uit verschillende ziekenhuizen. In september 2013 is een door hen geschreven artikel verschenen in het International Journal of Oncology. Ze tonen hierin aan dat het langdurig gebruik (meer dan tien jaar) van mobiele en vooral draadloze telefoons het risico op gliomen, meningeomen en akoestische neuromen vergroot. Voor mensen die als tiener begonnen zijn met het gebruik van mobiele en draadloze telefoons, is het risico nog groter dan voor mensen die pas op volwassen leeftijd zo’n telefoon gingen gebruiken.
Omdat mobiele en draadloze telefoons nog niet zo lang door grote groepen mensen gebruikt worden, kon er uiteraard niet onderzocht worden wat het effect van tientallen jaren gebruik zou zijn. De auteurs merken daarbij op dat gliomen zich meestal over tientallen jaren ontwikkelen.

Tip

Probeer het gebruik van draadloze en mobiele telefoons te beperken. Houd in ieder geval geen lange gesprekken met dit soort telefoons tegen uw oor gedrukt. Gebruik de luidspreker. Een ouderwetse, vaste telefoon in huis is misschien niet zo’n gek idee, ook al moet u ermee op één plaats blijven.