Wat zijn de risicofactoren voor hersentumoren?

Voor de meeste hersentumoren is geen oorzaak bekend. Maar het is wel bekend dat enkele zaken de kans op een hersentumor kunnen vergroten. Zo kan blootstelling aan vinylchloride, ook wel chlooretheen genoemd, het risico op een glioom verhogen. Vinylchloride is een stof die in de chemische industrie wordt gebruikt.
De erfelijke aandoening neurofibromatose verhoogt ook het risico op hersentumoren. In de mildere variant leidt dit tot zwellingen op of net onder de huid, maar deze neurofibromen kunnen ook voorkomen op het omhulsel van de zenuwen van het centrale zenuwstelsel.
Het epstein-barrvirus, dat onder andere de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt, vergroot het risico op een primair lymfoom van het centrale zenuwstelsel. Ook een onderdrukt immuunsysteem maakt de kans op zo’n lymfoom groter. Het immuunsysteem is onderdrukt bij HIV-patiënten en bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan en daarom medicijnen moeten slikken die hun immuunsysteem onderdrukken om te zorgen dat het orgaan niet wordt afgestoten.
Ook ioniserende straling, zoals röntgenstraling, brengt een groter risico met zich mee. In september 2012 verscheen een artikel in het medisch tijdschrift Cancer over een onderzoek waaruit blijkt dat mensen bij wie in het verleden regelmatig röntgenfoto’s van het gebit waren gemaakt, meer kans hadden op een meningeoom. De auteurs tekenen daarbij aan dat de stralingsdoses tegenwoordig in de moderne apparatuur wel lager zijn dan vroeger.

Tip!
Laat vooral geen nodeloze röntgenfoto’s maken.