Worden kinderen met kanker anders behandeld dan volwassenen?

Omdat het lichaam en de hersenen van kinderen nog in ontwikkeling zijn, kan er bij kinderen nog meer schade aangericht worden door de behandeling dan bij volwassenen. Daarom worden kinderen ook behandeld door medewerkers die gespecialiseerd zijn in kanker bij kinderen.
De specialisatie bij kanker is inmiddels zo ver gevorderd dat het patiëntje en zijn ouders meestal met een heel team van verschillende experts te maken krijgen.
Als een kind kanker krijgt, is dat een ingrijpende gebeurtenis voor het hele gezin, ook voor de eventuele broers en zussen van het patiëntje. Ook hun hele leven wordt immers overhoop gegooid, en alle aandacht gaat opeens naar de zieke broer of zus.
Wanneer de behandeling is afgerond, zijn dit soort problemen niet meteen verdwenen. Ook de controles in de jaren na de behandeling zorgen iedere keer toch weer voor angst en spanning. Daarom bestaan er mogelijkheden om begeleiding te krijgen van een psycholoog of maatschappelijk werker. Voor meer informatie over psychosociale zorg zie onze nieuwsbrief Reguliere en complementaire zorg van mei 2013.
Vooral hersentumoren kunnen beschadigingen achterlaten waar het kind misschien wel de rest van zijn leven mee zal kampen. Maar ook de behandeling van hersentumoren kan  restverschijnselen veroorzaken; dat geldt met name voor bestraling.
Hoe jonger de kinderen zijn, des te ernstiger de gevolgen van bestraling zijn. Daarom worden jonge kinderen bij voorkeur niet bestraald.
Als de hypofyse, die hormonen produceert en reguleert, in het bestraalde gebied ligt, kan de
hormoonregulatie gestoord worden. Dit kan zorgen voor problemen met de groei, de geslachtsrijping en later ook de vruchtbaarheid.
Kinderen hebben na hun behandeling vaak meer moeite met leren dan daarvoor. Soms moeten ze van school veranderen. Ook dit effect is bij jongere kinderen ernstiger dan bij oudere.
Aandacht-, concentratie- en geheugenstoornissen komen veel voor. Het kind kan ook gedragsproblemen gaan vertonen. Sommige stoornissen verdwijnen na een jaar of wat, maar andere blijven het verdere leven aanwezig.
Kanker bij kinderen reageert over het algemeen goed op chemotherapie, omdat het meestal snelgroeiende kankers zijn, en chemo heeft het meeste effect op snelgroeiende cellen. De lichamen van kinderen herstellen ook beter na een chemokuur dan de lichamen van volwassenen.