Zijn er voedingsmiddelen die longkanker helpen voorkomen?

Gezond eten is goed voor de gezondheid. Dat is de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Met name het eten van ruime hoeveelheden groente en fruit wordt tegenwoordig gezien als het beste recept om gezond te blijven.
In juli 2003 verscheen er een overzichtsartikel over voeding en longkanker in het tijdschrift  Monaldi Archives for Chest Disease. Voor dit artikel werden gepubliceerde onderzoeken  verzameld en geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat bij mensen met een voedingspatroon met veel groente en fruit, longkanker 25 procent minder voorkwam. Dit gold voor rokers, ex-rokers en mensen die nooit gerookt hadden.
De auteurs merkten op dat niet-roken het allerbelangrijkst is. De slechte gevolgen van roken worden slechts in bescheiden mate gecompenseerd door een gezond dieet.
Het belang van andere voedingsmiddelen naast groente en fruit blijkt uit een artikel dat op 16 juni 2010 verscheen in JAMA (Journal of the American Medical Association).
Het artikel is gebaseerd op bloedonderzoek bij bijna 400.000 deelnemers aan een groot  Europees onderzoek. Dit onderzoek heette EPIC, de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (Europees toekomstonderzoek naar kanker en voeding), en het liep van 1992 tot 2000.
Het bleek dat degenen met bovengemiddelde waarden van vitamine B6 en het essentiële aminozuur methionine in het bloed, een lager risico liepen op longkanker. Dit gold ook voor rokers en ex-rokers. Bij rokers en ex-rokers bleken hogere waarden van folaat ook het risico op longkanker te verlagen. Dit gold niet voor mensen die nooit gerookt hadden.