Tips voor een gezond gewicht

Overgewicht ontstaat meestal door een combinatie van te veel eten, ongezonde voeding en te weinig beweging. Daarnaast kunnen ook ziekte, medicatie en erfelijkheid bijdragen aan overgewicht. Wanneer overgewicht komt door een inactief leven en slechte eetgewoontes, helpt het om het leef- en eetpatroon te veranderen. Beweeg minstens vijf dagen van de week een half uur, met een matige inspanning. Kies voor gezonde voeding als fruit, groenten en onbewerkte voedingsmiddelen. Beperk tussendoortjes met een hoog percentage suikers en vetten. Wanneer wordt gekozen voor producten uit de voedingsmiddelenindustrie, kunnen etiketten worden geraadpleegd voor de calorieën en ingrediënten. 

Afvallen wordt afgeraden tijdens zwangerschap of bij ziekte. Bij obesitas (BMI hoger dan 30) wordt aangeraden om hulp te zoeken bij een professional om op een verantwoorde manier af te vallen.

Professionele hulp bij overgewicht

Wanneer iemand met overgewicht of obesitas hulp nodig heeft bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht en gezonde leefstijl, kan er gebruik worden gemaakt van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dit is zorg gericht op gedragsverandering waarbij professionele begeleiding en advies wordt gegeven over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Het doel van een leefstijlinterventie is het bevorderen van de gezondheid en het voorkomen van ziekte.

Een GLI kan worden gegeven door leefstijlcoaches, diëtisten of fysio- en/of oefentherapeuten. Een programma duurt twee jaar en bestaat uit gemiddeld 12 groepsbijeenkomsten en 1 á 2 individuele contacten met de zorgverlener die de interventie geeft.

Er zijn twee groepen die in aanmerking komen voor een GLI: volwassenen met een BMI vanaf 25 die daarbij een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes type 2, en volwassenen met een BMI vanaf 30. Adolescenten vanaf 16 jaar kunnen alleen deelnemen wanneer zij daar volgens hun doorverwijzer en de GLI-aanbieder baat bij hebben.

Acupunctuur ter ondersteuning bij het verkleinen van het risico op kanker

De Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur (NPVA) wijst op onderzoek waarbij acupunctuur doeltreffend blijkt als ondersteuning bij programma’s om af te vallen of tot goede gewichtscontrole te komen. En daarmee de risico’s op kanker te verkleinen. De acupunctuur wordt hierbij vaak ingezet met aanscherping van de leefstijl- en voedingsadviezen. 

Vergoeding basispakket

Om gebruik te kunnen maken van een GLI is een diagnose en doorverwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Een gecombineerde leefstijlinterventie wordt in sommige gevallen vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Ook valt het niet onder het eigen risico. Een programma wordt alleen vergoed wanneer het is opgenomen op de website van Loketgezondleven.nl van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daar is tevens een overzicht te vinden van geregistreerde aanbieders van GLI per gemeente. 

TIP Bekijk altijd de polisvoorwaarde van de zorgverzekeraar

Erkende GLI’s

Momenteel worden in Nederland vier erkende gecombineerde leefstijlinterventies vergoed vanuit de basisverzekering. Dit zijn de programma’s Samen Sportief in Beweging, de BeweegKuur, SLIMMER en Cool.