Groene thee

We lezen steeds vaker dat het drinken van thee allerlei goede effecten op de gezondheid heeft. Dat schijnt in nog sterkere mate te gelden voor groene thee. Zowel zwarte als groene thee bestaat uit de blaadjes van de Camellia sinensis.

Het verschil zit erin dat zwarte thee geoxideerd is en groene thee niet. Daardoor bevat groene thee nog catechines, een soort anti-oxidanten waarvan vermoed wordt dat ze kanker helpen voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat groene thee een preventieve werking heeft op kanker van de blaas, slokdarm, eierstokken en de alvleesklier.

Als u groene thee lekker vindt, is het het proberen waard. Houd er rekening mee dat groene thee 24 tot 39 milligram cafeïne per beker van een kwart liter bevat. Zwarte thee bevat 64 tot 112 milligram. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben zoals hartkloppingen en slapeloosheid. Er wordt van uitgegaan dat vijf koppen groene thee per dag een veilig maximum is.

Cafeïnevrije (groene) thee is geen optie, want wanneer de cafeïne uit thee verwijderd wordt, verdwijnen er ook meteen veel andere bestanddelen, zoals de catechines.

Een nadeel van groene thee is dat het de activiteit van foliumzuur kan verminderen. Foliumzuur is een B-vitamine die belangrijk is voor een goede gezondheid en die ook kan beschermen tegen het ontstaan van kanker (zie ook onze nieuwsbrief over foliumzuur). Foliumzuur zit onder andere in groene bladgroente.

Groene thee kan ook interacties aangaan met bepaalde medicijnen. Voorbeelden zijn de anticonceptiepil en sommige antibiotica. Het kan zijn dat de groene thee invloed heeft op de medicijnen, dat ze sneller of langzamer afbreken bijvoorbeeld, of dat de medicijnen de afbraak van de cafeïne in de thee belemmeren. Lees de bijsluiter van uw medicijnen altijd zorgvuldig na op dit soort informatie.

Er zijn ook voedingssupplementen te koop met groenethee-extract. Daarmee moet u nog meer uitkijken, want er kunnen gevaarlijke kanten aan zitten. Het is vrij zeldzaam, maar er zijn voorbeelden bekend van mensen die leverschade hebben opgelopen door enkele maanden zo’n supplement met groenethee-extract in te nemen.

Tips

  • Thee kan de opname van ijzer uit voedsel verminderen. Het is daarom raadzaam om (groene) thee niet bij de maaltijd te drinken.
  • Wees voorzichtig met het innemen van voedingssupplementen met groenethee-extract.
  • Als u medicijnen inneemt die giftig zijn voor de lever, zoals het tbc-medicijn isoniazide of methotrexaat dat gebruikt wordt tegen reuma en bepaalde vormen van kanker, kunt u de supplementen met groenethee-extract beter laten staan. Lees de bijsluiter van uw medicijnen.
  • De vrij verkrijgbare pijnstiller paracetamol is ook zeer giftig voor de lever. Bij regelmatige inname van de maximale dosis kan er al een overdosis opgebouwd worden die de lever beschadigt. Als u vaak paracetamol inneemt, zijn supplementen met groenethee-extract dus ook geen goed idee.

Thee en citrusfruit tegen eierstokkanker 

In het American Journal of Clinical Nutrition van november 2014 staat een verslag van een Brits onderzoek naar de sterfte aan eierstokkanker dat is uitgevoerd op basis van gegevens uit de bekende Nurses Health Study. In dit onderzoek dat al bijna veertig jaar loopt, geven Amerikaanse verpleegsters jarenlang gedetailleerde antwoorden op vragen over voeding en gezondheid.
Flavonoïden zijn anti-oxidanten en kleur- en smaakstoffen die in planten voorkomen. Twee subgroepen hiervan zijn flavonolen en flavanonen. Flavanonen komen voor in citrusfruit en flavonolen in thee, rode wijn, appels en druiven.

De onderzoekers ontdekten dat de vrouwen die veel flavonolen en flavanonen consumeerden, minder kans liepen om eierstokkanker te ontwikkelen. Met name het drinken van enkele koppen zwarte thee per dag verminderde het risico op eierstokkanker met 31 procent.

In Nederland waren er in 2012 1288 nieuwe gevallen van eierstokkanker.