Kanker voorkomen door voeding

Groente en fruit

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat 1,7 miljoen sterfgevallen per jaar toe te schrijven zijn aan te weinig groente en fruit eten. Het gaat hierbij met name om mensen die sterven aan niet besmettelijke ziektes zoals hart- en vaatziekten en kanker.

De redenen waarom mensen te weinig groente en fruit eten, verschillen van land tot land. In arme landen kunnen arme mensen het zich niet veroorloven om groente en fruit te eten, omdat deze voedingsmiddelen te duur zijn. In rijke landen zoals Nederland daarentegen, geven mensen vaak de voorkeur aan ongezonder, calorierijker voedsel, zoals fast food, chips, koek en snoep. Ook frisdrank is een dikmaker.

De WHO beveelt aan om dagelijks ten minste vierhonderd gram groente en fruit te eten, of liever meer. Zetmeelrijke knolgewassen, zoals aardappelen, en peulvruchten vallen buiten deze vierhonderd gram. Dat wil niet zeggen dat het geen goede en gezonde voedingsmiddelen zijn, maar ze moeten bovenop de vier ons groente en fruit komen.

Uit gegevens van het EUFIC, het European Food Information Council, blijkt dat Nederlanders gemiddeld driehonderd gram groente en fruit per dag eten. Daarmee zit Nederland net onder het gemiddelde in Europa. Het EUFIC is een in Brussel gevestigde nonprofit organisatie die gefinancierd wordt door bedrijven uit de voedingsindustrie en de Europese Commissie. De Polen zijn echte uitschieters als het om groente en fruitconsumptie gaat, met 577 gram per dag, maar ook onze Duitse buren komen ruim aan de vier ons met 442 gram per dag. Wij Nederlanders kunnen met drie ons dus nog wel wat aan onze eetgewoontes verbeteren. Het EUFIC vindt dat groente- en fruitsappen niet echt meetellen.

Met groente en fruit krijgen we vitamines, mineralen en vezels binnen, maar ook allerlei andere stoffen die goed voor de gezondheid kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat we zo veel mogelijk verschillende soorten groente en fruit eten.

Kanker is een gecompliceerde ziekte die bestaat uit allerlei verschillende aandoeningen. Als er ontdekt wordt dat een bepaald voedingsmiddel bescherming biedt tegen een bepaalde soort kanker, betekent dat niet dat het hetzelfde doet voor een andere soort kanker. Voldoende groente en fruit eten zorgt echter wel voor een goede algemene gezondheid, en dat is uiteraard een wapen in de strijd tegen iedere soort kanker.

Er zijn tot nu toe aanwijzingen gevonden dat groente en fruit bescherming bieden tegen kanker van de mond, de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, de maag en de longen. Met name tomaten lijken te beschermen tegen prostaatkanker, vanwege hun lycopeengehalte.

Tips

  • Eet bij iedere maaltijd groente en/of fruit. Als u het niet allemaal op de avondmaaltijd laat aankomen, haalt u makkelijker de vier ons.
  • Eet een stuk fruit als tussendoortje wanneer u (lekkere) trek krijgt. Dat is veel gezonder dan koek, snoep of chips, en het telt mee voor de vier ons.