Mijd acrylamide

We weten allemaal dat we niet te veel patates frites en chips moeten eten omdat we daarmee te veel vet binnen krijgen. De laatste jaren blijkt er echter nog een ander nadeel aan te kleven: bij het frituren ontstaat acrylamide.

Er zijn aanwijzingen dat acrylamide kankerverwekkend is. Dit is met name onderzocht voor baarmoeder- en eierstokkanker. Acrylamide ontstaat bij het bakken van producten waar veel koolhydraten in zitten. Naast aardappelproducten zijn dat ook koekjes en dergelijke. Vooral ontbijtkoek blijkt veel acrylamide te bevatten.

Tips

  • Bak patates frites niet bruin, maar goudgeel. Hoe hoger de temperatuur van het vet, hoe meer acrylamide er ontstaat. Laat het vet niet heter worden dan 175°C.
  • Eet gekookte aardappelen. Bij het koken van aardappelen ontstaat geen acrylamide.
  • Bij verhitten in de magnetron ontstaat nog meer acrylamide dan bij frituren. Het is daarom aan te raden koolhydraatrijke producten niet in de magnetron te verwarmen.
  • Voeg rozemarijn toe wanneer u aardappelen bakt. Uit Deens onderzoek blijkt dat dit de hoeveelheid acrylamide die gevormd wordt, aanzienlijk vermindert.