Toch rood vlees eten?

In onze nieuwsbrief nummer 2 van april 2014 over darmkanker meldden we dat tegenwoordig aangenomen wordt dat het eten van rood vlees en vleeswaren de kans op darmkanker vergroot, omdat zulk vlees veel heemijzer bevat dat het ontstaan van vrije radicalen bevordert. Het advies is om niet meer dan vijfhonderd gram rood vlees en vleeswaren per week te eten (lees ook onze nieuwsbrief over darmkanker).

Voor de echte biefstukliefhebbers onder ons lijkt er echter redding te zijn. In het tijdschrift Cancer Prevention Research van augustus 2014 is een verslag verschenen van een Australisch onderzoek naar het effect op de darmslijmvliezen van het eten van rood vlees gecombineerd met ‘resistant starch’. ‘Resistant starch’ is te vertalen als resistent zetmeel. Resistent zetmeel wordt niet in de maag en de dunne darm verteerd en heeft in de dikke darm dezelfde eigenschappen als voedingsvezels. Het wordt door de darmbacteriën omgezet in heilzame moleculen die korte-ketting vetzuren heten. Een hiervan is butyraat. Goede bronnen van resistent zetmeel zijn niet helemaal rijpe bananen (waarvan de schil nog een beetje groen is), afgekoelde gekookte aardappelen (in een aardappelsalade bijvoorbeeld), volkorenproducten, bonen, kikkererwten en linzen. Zelfs afgekoelde gewone pasta (dus dat hoeft niet eens volkorenpasta te zijn) bevat resistent zetmeel, en wanneer het weer opgewarmd wordt, nog meer. Voor het Australische onderzoek aten 23 gezonde vrijwilligers, 17 mannen en zes vrouwen tussen de 50 en 75 jaar oud, vier weken lang driehonderd gram mager rood vlees per dag. Dat is ruim twee kilo per week, vier keer de limiet van vijfhonderd gram per week. De helft at naast het rood vlees iedere dag ook veertig gram speciaal gebutyreerd resistent zetmeel. Na vier weken pauze waarin iedereen zijn normale eetgewoontes hernam, werden de rollen van de twee groepen omgedraaid voor nog eens vier weken. Na vier weken alleen rood vlees gegeten te hebben, hadden de deelnemers dertig procent meer van bepaalde genetisch moleculen die darmkanker bevorderen, in hun endeldarm dan aan het begin, en een daarmee gepaard gaande celwoekering. Nadat ze naast het vlees de veertig gram resistent zetmeel hadden gegeten, keerde de hoeveelheid moleculen weer terug naar de beginwaarden.

Tips

  • Als u eens uit uw dak gaat door bijvoorbeeld een grote T-bone steak te eten – en daarmee gaat u over het algemeen al over uw wekelijkse rantsoen van vijfhonderd gram heen – zorg dan dat u er ook koude aardappelen, bonen of linzen of iets dergelijks bij eet.
  • Wit vlees, zoals gevogelte en konijn, kunt u naar believen eten, met dien verstande dat uw dagelijkse voeding natuurlijk ook voldoende andere voedingsmiddelen moet bevatten, zoals ten minste vier ons groente en fruit.
  • Vis is ook een goed alternatief voor rood vlees. Het is goed voor de gezondheid om twee keer per week vis te eten, vooral vette vis. Frequenter dan twee keer per week vis eten wordt weer afgeraden, vanwege het kwik en andere gifstoffen in de zee.
  • Vegetarisch eten, of u dat nu altijd doet of af en toe, is een goede methode om de hoeveelheid rood vlees binnen de perken te houden én om meer groente en fruit te eten.