Gevarieerd dieet
Wat kunt het beste eten en wat kunt beter laten staan als u de kans op kanker wilt verlagen?
Variatie in wat u eet is enorm belangrijk. Eenzijdig eten is mede oorzaak van het toenemen van kanker. Zorg dagelijks voor voldoende groente, fruit en veel granen. Een goed en handig advies hierbij is om het volgende te eten als tussendoortje of als bijgerecht:
- Kies voor voldoende fruit en groenten, tenminste 3 keer per dag.
- Kies gezonde vetten (incl. Omega-3 vetten), vermijd verzadigde vetten.
- Kies eiwit met verzadigd vet. Zoals vis, ei of nootjes.
- Kies voor gezonde bronnen voor koolhydraten zoals granen, fruit en groenten.
Deze combinatie voeding draagt bij aan voldoende inname van vitamines. Er is geen aanwijsbaar vitamine dat kanker voorkomt. Wel is duidelijk dat de variatie in eten en vitamines, waarbij de nadruk ligt op groente en fruit, enorm bijdraagt aan het voorkomen van kanker.
Overdrijf niet in de zucht naar preventie en het innemen van zoveel mogelijk vitamines. Teveel is ook niet goed. Wanneer u twijfelt, overleg uw dieet dan met uw huisarts. Indien uw huisarts onbekend is met de werking van vitamines, neemt u dan een second opinion consult bij een arts die hier wel voor heeft doorgeleerd. Uw huisarts kan u verwijzen, of u kunt zelf een arts zoeken. Meestal zijn arts acupuncturisten, antroposofische artsen, homeopathische artsen goed op de hoogte van de aanvullende behandelmogelijkheden.