Foliumzuur

Foliumzuur wordt tot de B-vitaminen gerekend; soms wordt het vitamine B11 of B9 genoemd. Foliumzuur is een voorbeeld van hoe gecompliceerd de voor- en nadelen van vitaminen liggen. Een van de eerst ontdekte medicijnen tegen kanker, chemotherapie dus, is methotrexaat, een foliumzuurantagonist of foliumzuurblokker. Foliumzuur is belangrijk voor cellen die snel delen; kankercellen delen snel en hebben daarvoor veel foliumzuur nodig. Methotrexaat remt de groei van tumoren door ervoor te zorgen dat er geen foliumzuur voorradig is.

Het binnenkrijgen van voldoende foliumzuur is heel belangrijk voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die zwanger willen worden, omdat de celdeling in een groeiende foetus heel snel gaat, net als bij kanker. Daarom is men in de Verenigde Staten en Canada in 1998 begonnen om foliumzuur toe te voegen aan meel. Enkele jaren daarna werd er een kortstondige stijging van gevallen van darmkanker gerapporteerd in Noord-Amerika. Dit leidde uiteraard tot ongerustheid.

Op 25 januari 2013 is er een artikel in The Lancet verschenen waarin de resultaten gepubliceerd zijn van een analyse van dertien gerandomiseerde onderzoeken waarin foliumzuur vergeleken wordt met een placebo (nepmiddel). De conclusie hiervan is dat supplementering met foliumzuur niet noemenswaardig bijdraagt aan de toename of afname van het aantal gevallen van wat voor soort kanker dan ook.

In hetzelfde nummer stellen twee commentatoren dat het artikel een belangrijke bijdrage aan het debat is, maar “foliumzuur heeft vermoedelijk een tweezijdige relatie met kanker: het kan beschermen tegen het ontstaan ervan, maar de uitbreiding ervan bevorderen.”

Als u gezond bent, is het wel een goed idee om foliumzuur in te nemen om gezond te blijven. Het is een essentiële vitamine die het lichaam niet zelf kan produceren. Het moet uit voedsel of voedingssupplementen gehaald worden. In voedsel komt het voor als folaat. De beste bron is groene bladgroente, zoals spinazie, kool en spruitjes. Folaat is erg gevoelig voor licht, zuurstof, hitte en kou. Het meeste folaat gaat dan ook verloren door bewaren, snijden, koken en dat soort handelingen. Daarom is het moeilijk om alleen uit voedsel voldoende folaat te halen.

Het advies van het voedingscentrum om twee ons groente en twee stuks fruit per dag te eten, is mede gebaseerd op de noodzaak om voldoende folaat binnen te krijgen. Een Schiedamse diëtiste heeft in 2006 uitgerekend dat je, zelfs als je precies volgens de richtlijnen van het voedingscentrum eet, niet genoeg foliumzuur binnen krijgt. Datzelfde geldt trouwens voor vitamine B12, seleen en zink.

In voedingssupplementen wordt een synthetisch foliumzuur gebruikt dat veel stabieler is dan folaat.

Aanbeveling voedingcentrum voor foliumzuur in microgram per dag

  Man Vrouw Max.
1-3 jaar 85 85 200
4-8 jaar 150 150 350
9-13 jaar 225 225 600
14-18 jaar 300 300 900
19 jaar en ouder 300 300 1000
Zwanger - 400 1000
Borstvoedend - 400 1000