Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Er zijn meerdere soorten ultraviolet licht. De meeste daarvan komen niet door de ozonlaag heen en kunnen dus geen kwaad. Hier op de grond hebben we vooral te maken met UVA en UVB.

UVB zet de huid ertoe vitamine D aan te maken. Dat kan onder optimale omstandigheden wel 25 microgram per minuut zijn voor jonge mensen met een lichte huid. Bij mensen met een donkerdere huid duurt dat drie tot zes keer langer. Dat is de positieve kant van UVB-straling.

De negatieve kant is dat te veel UVB kan leiden tot verbranden, DNA-schade en huidkanker. Een beperkte hoeveelheid DNA-schade door UVB leidt tot reparatie en een hogere melanineproductie, waardoor de huid bruin wordt. Daar zit twee dagen tussen. Melanine is een uitstekend UV-filter, daarom lopen mensen met een lichte huid veel meer risico om basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere huid die altijd al meer melanine bevat.

Tot wel 95 procent van de ultraviolette straling die het aardoppervlak bereikt, is UVA-straling. UVA verbrandt de huid niet, daarom is er lang gedacht dat het minder schadelijk is. De meeste UV-filters zijn dan ook UVB-filters. Inmiddels is echter duidelijk dat UVA-straling diep in de huid doordringt, waar het schadelijke chemische reacties opstart die weer tot DNA-schade kunnen leiden.

UVA-stralen gaan ook door glas heen; er zijn zelfs theorieën dat UVA de oorzaak zou kunnen zijn van de stijging van het aantal gevallen van melanoom bij mensen die binnenshuis werken. UVA draagt ook bij aan de huidveroudering en onderdrukt de afweer van het gehele lichaam. Titaandioxide en zinkoxide houden zowel UVA als UVB tegen. Avobenzon is een UVA-filter.

Tips

  • Als u een zonnebrandcrème koopt, controleer dan of het product zowel een UVA-filter als een UVB-filter bevat.
  • Voor het raam in de zon zitten, is lekker, maar doe dat niet iedere dag urenlang. Het is bijvoorbeeld geen goede werkplek.