Kan ik zomaar alle kruiden innemen?

Er zijn mensen die bij kruiden denken: het is puur natuur, dus het kan geen kwaad. Dat klopt natuurlijk niet, want er bestaan ook giftige planten en die zijn ook puur natuur.

Kruiden werken; daarom kunnen ze ook reguliere geneesmiddelen tegenwerken. Een bekend voorbeeld is Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) dat onder andere gebruikt wordt bij depressieve klachten. Dit kruid vermindert de werking van de anticonceptiepil, wat uiteraard ingrijpende gevolgen kan hebben. Het heeft echter ook invloed op middelen die gebruikt worden als chemotherapie tegen kanker, zoals dasatinib, erlotinib, gefitinib, imatinib, irinotecan, lapatinib, nilotinib, sorefanib en sunitinib.

Het is dus belangrijk om het uw artsen altijd te vertellen als u kruiden wilt gaan innemen, of al inneemt. U moet natuurlijk ook aan uw fytotherapeut vertellen welke andere geneesmiddelen u gebruikt, zodat daar ook aan die kant rekening mee gehouden kan worden.

Tips

  • Helaas zijn er ook mensen die zichzelf zonder enige opleiding als kruidengenezers voordoen om misbruik te maken van mensen die wanhopig zijn; wees daar dus altijd bedacht op.
  • Indien u kruiden wilt gebruiken, doe dit daarom altijd in overleg met een arts die hiervoor doorgeleerd heeft. Veel artsen hebben geen kennis van kruiden en wijzen kruidengeneeskunde daarom voor hun eigen zekerheid af. Het is dus belangrijk dat u een consult aanvraagt bij een arts die wel fytotherapeutische kennis heeft. Deze arts kan eventueel met uw behandelend arts overleggen, als u dat zou willen.
  • Check van tevoren of uw (aanvullende) verzekering de kosten van het consult en de kruiden vergoedt, en of u zelf moet bijbetalen.
  • Vraag uw fytotherapeut welke werking de kruiden zullen hebben en op welke termijn u resultaat kunt verwachten.
  • Vergeet niet naar de bijwerkingen te vragen en wat u moet doen als u negatief op de kruiden reageert.