Waarom is fructose een probleem?

De laatste jaren worden suikers aangewezen als de grote boosdoener bij non-alcoholische leververvetting, zoals bijvoorbeeld in een artikel dat in juni 2008 in het Journal of Hepatology gepubliceerd werd, en een ander artikel dat in februari 2013 verscheen in het medische tijdschrift World Journal of Gastroenterology. De auteurs wijzen op de rol van fructose in de maisstroop die met name in de Verenigde Staten veel als zoetstof wordt gebruikt, bijvoorbeeld in frisdranken. Dit is de reden waarom het drinken van frisdrank tegenwoordig als zeer ongezond wordt gezien.

In Europa wordt voornamelijk biet- en rietsuiker gebruikt, maar ook deze suikers bestaan voor de helft uit fructose. De andere helft is glucose.

Een artikel dat in maart 2013 in het wetenschappelijk tijdschrift Advances in Nutrition verscheen, heeft de titel ‘Fructose: It’s alcohol without the buzz’ (alcohol zonder de roes). De schrijver van het artikel, de Amerikaanse endocrinoloog Robert Lustig, zegt dat fructose insulineresistentie in de hand werkt en daardoor de lever aantast.

Fructose is de suiker die ook in fruit zit. De hoeveelheden in fruit zijn echter van dien aard, dat ze geen kwaad kunnen, zeker niet in combinatie met alle andere voedingsstoffen die in fruit zitten. Het advies om iedere dag groente en fruit te eten, blijft dus van kracht.