Gaat oorlog samen met preventie?

De beste methodes die we hebben om kanker te voorkomen, bestaan uit het opgeven van dan wel minderen met dingen die we lekker vinden, zoals roken, het eten van rood vlees en vleeswaren, het drinken van alcoholhoudende dranken, en lekker lang in de zon liggen.
Hanahan noemt preventie als een van de tactieken in de oorlog tegen kanker, maar kankerpreventie vereist matigheid. En matigheid en lekkere dingen opgeven hoort meer bij ons beeld van een kloosterling dan bij ons beeld van een strijder.
Een strijder eet grote biefstukken, misschien met een stevige portie friet met mayonaise erbij, maar groente en fruit passen niet in het beeld dat we hebben van iemand die ten strijde trekt.
Toch zijn niet roken, matig zijn met vlees en alcohol en voorzichtig zijn met blootstelling aan het ultraviolette licht van de zon, naast het eten van veel groente en fruit, onze beste kans om kanker te voorkomen. Op dit gebied kan de oorlogsbeeldspraak ons dus actief tegenwerken.
Dat dit ook zo is, blijkt uit een artikel dat in januari 2015 verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift
Personality and Social Psychology Bulletin. Mensen die een voorlichtende tekst hadden gelezen over dikkedarmkanker met de term ‘vijandige opstand van abnormale celgroei’, hadden minder de neiging om zichzelf voedingsbeperkingen op te leggen dan mensen die dezelfde boodschap in neutrale bewoordingen voorgelegd hadden gekregen.

Voor een uitleg waarom het vermijden van rood vlees en vleeswaren helpt om dikkedarmkanker te voorkomen, zie onze nieuwsbrief Darmkanker van april 2014, of zie onze digitale nieuwsbrief darmkanker op de website.