Magnesium

Magnesium is een essentieel element dat in alle cellen van het lichaam aanwezig is. Noten, peulvruchten, granen en groenten zijn goede bronnen van magnesium. De beste groenten zijn groene bladgroenten zoals spinazie, omdat er in chlorofyl magnesium zit. Ook in ‘hard water’ zit magnesium. Mensen in gebieden met hard water leven gemiddeld langer dan mensen in gebieden met zacht water. Aan de andere kant krijgen mensen vaak op latere leeftijd kanker, dus het beschermende effect van hard water wordt wat kanker betreft misschien gemaskeerd door het feit dat er in een oudere populatie meer kanker ontstaat.

Ook de relatie tussen kanker en magnesium ligt gecompliceerd. De meeste resultaten lijken erop te wijzen dat een laag magnesiumgehalte bijdraagt aan het ontstaan van tumoren. Ook ontstekingen kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker, en een laag magnesiumgehalte gaat duidelijk samen met ontstekingen. Aan de andere kant hebben kankercellen magnesium nodig voor hun snelle vermenigvuldiging.

Er is nog meer onderzoek nodig, maar er zijn signalen dat een optimale inname van magnesium een goede preventieve maatregel tegen kanker is. Er zijn echter twijfels of het een goed idee is om kankerpatiënten magnesiumsupplementen te geven.

Er is een compleet medisch tijdschrift gewijd aan het onderzoek naar magnesium: Magnesium Research.

Aanbevelingen voedingscentrum voor magnesium in milligram per dag

Mannen 300-350
Vrouwen 260-300
Zwangeren 300-350
Borstvoedend 300-400