Vitamine D

Uit verschillende studies blijkt dat vitamine D de kans op verschillende typen kanker, waaronder darm-, prostaat- en borstkanker, verkleint.

In de Verenigde Staten is men nu bezig met een groot onderzoek bij 20.000 mensen om te zien of vijftig microgram vitamine D of duizend milligram visolie per dag het risico op kanker, hartaanvallen en beroertes verkleint. Het heet het VITAL-onderzoek en het zal in 2016 afgelopen zijn.

Visolie is een van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, naast vette vissoorten zoals tonijn, zalm (vooral wilde zalm), makreel, sardientjes, haring en paling. Eierdooiers en volvette zuivel bevatten ook vitamine D. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, daarom zit het juist in vette voedingsmiddelen. Omdat maar weinig voedingsmiddelen vitamine D bevatten, kan uit voeding niet voldoende vitamine D gehaald worden.

Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. De huid kan alleen vitamine D aanmaken wanneer de zon meer dan 45 graden boven de horizon staat en de zonkracht 3 of hoger is. Dat gebeurt eigenlijk alleen ’s zomers tussen elf en drie uur. Daarom hebben veel mensen in Nederland een vitamine D-tekort, vooral de mensen met een gekleurde huid. Het is voor vrijwel iedereen een goed idee om zeker ‘s winters een vitamine D supplement in te nemen, want bijna niemand kan ’s zomers genoeg voorraad opbouwen om de hele winter op te teren.

In september 2012 heeft de Gezondheidsraad een nieuw advies uitgebracht over de suppletie met vitamine D dat gebaseerd is op nieuwe inzichten uit medisch onderzoek. Ook het Voedingscentrum heeft sinds die tijd zijn adviezen voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid drastisch verhoogd, al liggen ze nog steeds lager dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Nieuw advies Voedingscentrum voor extra vitamine D in microgram per dag

  Leeftijdsgroep Wie Microgram
Kinderen 0 t/m 3 jaar Iedereen 10
Vrouwen 4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buitenkomen 10
  50 t/m 69 jaar Iedereen 10
  70 jaar en ouder Iedereen 20
Zwangere vrouwen   Iedereen 10
Mannen 4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buitenkomen 10
  70 jaar en ouder Iedereen 20

Ook de aanvaardbare bovengrens voor vitamine D is in 2012 door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid verhoogd naar 100 microgram per dag voor volwassenen en kinderen vanaf elf jaar. Voor kinderen die jonger zijn, geldt nu een bovengrens van vijftig microgram per dag; voor baby’s is de grens gesteld op 25 microgram per dag.

Voor meer informatie over vitamine D zie onze nieuwsbrief nr. 4 Melanoom en vitamine D van augustus 2013.