Wat zijn de nadelen van meedoen aan een experimenteel onderzoek?

Kankerbehandelingen hebben over het algemeen vervelende bijwerkingen. Dat geldt ook voor experimentele behandelingen. Het onderzoeksteam weet nog niet genoeg over de behandeling, daarom wordt het onderzoek uitgevoerd. In een fase I onderzoek weet men waarschijnlijk nog niet wat u kunt verwachten. Bij iedere volgende fase is er meer informatie. Het is de bedoeling dat u alle bijwerkingen rapporteert. Misschien wordt u gevraagd een dagboek bij te houden of een vragenlijst in te vullen, extra administratie dus. De meeste bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard, maar sommige bijwerkingen kunnen blijvend en ernstig zijn. Sommige blijken pas later, wanneer de behandeling al voorbij is.
Het kan zijn dat de experimentele behandeling niet zo goed is als de standaardbehandeling en ernstiger bijwerkingen heeft. Of misschien reageert u juist slecht op de experimentele behandeling. Het kan ook dat u bij een fase III onderzoek in de controlegroep belandt, terwijl de experimentele behandeling beter werkt.
Een ander nadeel is dat u waarschijnlijk vaker naar het ziekenhuis moet. Dat kost tijd, energie en geld. Een onderzoek kan lang duren, dus dat tikt aan.