Beschermt kurkuma tegen kanker en andere ziektes?

Het wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar de geconcentreerde curcumine. Maar de basisvorm kurkuma wordt al eeuwen gebruikt om zijn gezondheidseffecten. Er schijnt in India, waar veel kurkuma wordt gegeten, veel minder kanker voor te komen dan in het westen. Maar daarbij kunnen natuurlijk veel meer factoren een rol spelen. Zo zijn veel mensen in India vegetariër, en de meesten van hen eten ook minder calorieën dan mensen in het westen.

We moeten er ook rekening mee houden dat de gemiddelde levensverwachting in India nu 67 jaar is. In het midden van de twintigste eeuw was die nog rond de veertig, en in het jaar 2000 was de levensverwachting 63. Die leeftijd stijgt dus razendsnel. In Nederland ligt de gemiddelde levensverwachting op 78; de grote stijging heeft al veel eerder plaatsgevonden dan in India. Hoe ouder mensen worden, des te meer kans ze hebben om ziektes zoals kanker te ontwikkelen. Het is dus best mogelijk dat we ook in India in de toekomst meer kanker zullen gaan zien.

Dat neemt echter niet weg dat regelmatig kurkuma eten een beschermend effect kan hebben tegen kanker. Het kan dus, indien dit in uw totale dieet en leefstijl past, helemaal geen kwaad om naar de kurkuma te grijpen wanneer u aan het koken bent, zeker als u het lekker vindt. Om u daarbij te helpen, volgt hieronder een recept voor gele rijst.