Recept voor gele rijst

Snijd een uitje fijn en fruit het goudbruin in een scheutje olie (of een klontje boter of margarine). Voeg vervolgens een halve theelepel kurkumapoeder toe en wat zout en peper. Roer de specerijen goed door de uien en laat ze nog eventjes meebakken. Doe dan de rijst erbij en roer nog eens goed door.

Giet zoveel water in de pan dat de rijst onder staat. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan laag. Doe het deksel op de pan en laat alles zachtjes sudderen totdat het vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Dat zal meestal zo’n vijftien minuten tot een half uur duren, afhankelijk van de soort rijst en de hoeveelheid water. Let op dat de rijst niet aanbakt. Als al het vocht is opgenomen en de rijst nog niet gaar is, kunt u er nog wat water bijdoen.

Deze gele rijst kunt u bij allerlei gerechten serveren.

Gele rijst

Tips

  • U kunt desgewenst één of twee fijngehakte teentjes knoflook aan het uitje toevoegen.
  • Voor meer smaak kunt u in plaats van water ook bouillon gebruiken, bijvoorbeeld kippen- of groentebouillon. Als u bouillon maakt van een bouillonblokje, kunt u beter geen zout toevoegen, omdat bouillonblokjes over het algemeen veel zout bevatten.